Adım Adım Malta’da Eğitim!

yazar:

kategori:

Niyet

Malta’da eğitim de ilk aşama öğrencinin net şekilde karar vermiş olmasıdır. Bu karar verme sürecinden önce öğrenciler bize ulaşır. Çünkü bizim aktardığımız bilgilere göre kararları şekillenir. Belki Malta, kafasında çok net olmayabilir. O ülkelerde çalışan uzman danışmanlarla da konuştuğu zaman, öğrenci nihayetinde aldığı bütün bilgileri bir araya getirip karar verir. Bu arada da zaten fiyatlar, konaklama alternatifleri, eğitim yapısı, ülkenin genel durumu gibi birçok bilgiyi edinmiş olur. Aslında bizim istediğimiz şu; öğrenciler keşke mümkün olduğunca fazla bilgiye sahip olarak eğitimlerini planlasalar. Öğrenci kendi imkanlarını görsün, bütün ihtiyaçlarını belirlesin, kendi ihtiyaçlarına nasıl çözümler var bunları görsün, sonrasında kararını versin, o kararı uygulama noktasında da biz devreye girip kolaylaştırıcı görevi görelim. Danışmanlığa bakış açımız bu.

Karar

Öğrenci bütün analizleri yapıp karar verdikten sonra diyelim ki Malta’ya gitmeye karar verdi. Öğrenci bu kararı verdikten sonra hangi acenteyle çalışacağına da karar vermiş olmalıdır. Diyelim ki bizimle çalışıyor. Neyi istediğini, nerede konaklamak istediğini, nasıl bir eğitim almak istediğini her şeyini planlamış ve sürecin nasıl işleyeceğini bize danışır. Karar verir. Sonrasında da okula kayıt işleminin yapılması gerekir.

Sözleşme

Öğrenci okula kayıt işlemini yaparken bizden alacağı hizmete ilişkin bizimle bir sözleşme imzalıyor. Bu sözleşme hem şirket olarak bizim haklarımızı korur hem de öğrencinin sahip olduğu hakları korur.

Ön Kayıt

Sözleşmeyi imzalayıp okula kaydını iletirken de öğrencinin bir ön kayıt ödemesi yapması gerekir. Bunu okullar kaparo ödemesi olarak talep ederler. Yıllık 20 bin öğrencisi olan okullar var. Bunlar sistematik şekilde ilerler. Bu yüzden öğrenci kesin kararını verdikten sonra okul işlemlerini başlatır. Bunun için de bir kaparo ödemesi talep eder. Bu bizim şirketimizde 200 Euro’dur. Bu 200 Euro’luk ön ödeme toplam ödemeden düşer. Ekstra bir ödeme değildir. Diyelim ki öğrencinin kayıt ücreti toplamda 2 bin Euro. Geriye 1800 Euro ödemesi kalır

Kurs Ücreti

Malta’ya seyahat edeceği tarihten 2 hafta öncesine kadar bu ödemeyi yapmak için zamanı vardır. İstenirse, taksit taksit isterse tek seferde öder. Oradaki kriter şöyledir; seyahat tarihinden iki hafta evvel ödemenin tamamlanmış olması lazımdır. Öğrenci seyahat etmeden 2 hafta önce okula para transferini yapar, dekont alınır. Yani öğrenci gitmeden evvel okul, ödemesini tahsil etmiş olur.

Vize

Öğrenci kayıt olduktan sonra vize işlemleri vardır. Eğer öğrencinin yeşil pasaportu yoksa öğrencinin vize başvurusu yapması gerekir. Malta’da vize başvurusunda işlemler seyahat tarihinden en erken 90 gün önce başlatılabilir. Öğrenci Ocak ayında kayıt olduysa ve Temmuz ayında gidecek ise Şubat ayında vize başvurusu yapamayız. En erken Nisan ayında yapabiliriz. Dolayısıyla o tarihe kadar beklemek dışında yapılacak bir şey yok. Vize sürecini zaten biz yürütürüz. Öğrenci ile bir toplantı yaparız ve durumunu analiz ederiz.

Evrakları kendisi mi hazırlayacak, bir sponsor mu göstermemiz gerekecek? Bu da öğrenci çalışıyorsa farklı olur, çalışmıyorsa farklı olur, okuyorsa farklı olur, birçok detaya göre değişir. Sonra biz bunları analiz ettikten sonra öğrenciye liste halinde sunarız. O da hangi evrakları hazırlaması gerektiğini öğrenmiş olur. Vize randevusunu alırız. Bunun için çeşitli şehirler vardır; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Trabzon, Bodrum gibi şehirlerde başvuru yapılabilir. İllaki kendi ikametgahının bulunduğu şehir olması gerekmez. O süreci de biz organize ederiz. Öğrenci evraklarını hazırlar, bize gönderir, biz kontrollerini yaparız. Okuldan bazı evraklar gelir, doldurulur, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra öğrenci bizzat başvuru merkezine gidip evraklarını teslim eder. Malta, kargo yahut başka bir seçeneği kabul etmez. Bizzat öğrencinin gidip teslim etmesi gerekir. Reşit olmayan öğrencilerin yanında bir ebeveynin bulunması gereklidir. Öğrenci evraklarını teslim eder, parmak izi alınır, fotoğrafı çekilir ve işlem tamamlanır.

Vize sürecinde mülakat yapılmaz. Dil eğitimi olduğu için okulun öğrenci kabul etmeme gibi bir durumu yoktur. Öğrenci ben bu okulda eğitim almak istiyorum diyorsa ve kontenjan da varsa okul zaten kaydı yapar. Malta vize başvurusu sırasında da bir mülakat yapılmaz. Mesela Amerika vizesinde mülakat vardır.

Hazırlık ve Oryantasyon

Vize işlemi sonuçlandığında bilgilendirmeler yapılır, pasaportu alınır, vize çıkmıştır. Daha sonra seyahat öncesinde hazırlık süreci başlar. Bunu da şirket olarak biz yaparız. Öğrencinin giderken yanına ne alması gerektiği, hangi kıyafetleri götürmesi gerektiği, seyahatte neye dikkat etmesi gerektiği, yurt dışında para çekmesi gerektiğinde nasıl çekmesi gerektiği, orada telefonu nasıl kullanması gerektiği gibi konulardaki detayları biz öğrenciye aktarıyoruz. Çünkü bunlar her öğrencinin ortak ihtiyaçları ve ortak sorularıdır. Bunlar halledilir. Geri kalan ödeme tamamlanır. Bu ödemeyi de öğrenci isterse bizim şirketimize yapar isterse de direkt olarak Malta’daki okulun banka hesaplarına da aktarabilir.

Danışmanlık İçin Ödeme Yapılmaz!

Okul diyor ki siz öğrencilerin gerekli bilgilendirmeleri, işlemleri, vizeleri, problem çözümleri gibi konularda bize destek olun; biz de kendi kazancımızdan bu departmanlara ayıracağımız bütçeyi size aktaralım. Okulun ücretlendirmesi ne ise öğrenci bunu öder, bize ekstra bir ödeme yapmaz. Bunu da isterse bizim hesaplarımıza yapar isterse de okulun hesabına yapar. Okulun hesabına yaparsa yurt dışı transferi yapması lazım; çünkü okulların banka hesapları yurt dışı bankalarında. Bizim hesaplarımızsa Türk şirketi olduğumuz için Türkiye’de. Dolayısıyla daha kolay bir şekilde havale ile, EFT ile aktarabilir. Yurt dışı transferlerinde uluslararası para transferinde bir kesinti söz konusudur. Bunu da okul öğrencinin karşılamasını ister. Bunun sonrasında uçağa binip gitmek kalır.

Karşılama

Öğrenci uçağa bindi ve Malta’ya gitti. Okul yetkilileri öğrenciyi hava limanında karşılar. Araçla konaklamasına götürür, yerleştirir.

Seviye Belirleme

Malta’ya seyahatler dil okullarında hafta sonu gerçekleşir. Takip eden ilk pazartesi günü de okuldaki eğitim başlar. Okulda öğrenci ilk olarak seviye belirleme sınavına alınır. Konuşması, yazması, grameri ve dinlemesi olacak şekilde dört farklı disipline bakılır ve dil seviyesi belirlenir. Gerekli oryantasyonu okul da yapar.

Eğitime Başlama

Okullardaki eğitimler hafta içi olur. Bunun yanında hem hafta içinde hem de hafta sonunda okulların organize ettiği aktiviteler vardır. Öğrenciler bunlara bakarak sosyalleşebilir. Bu aktiviteleri öğrencilere tavsiye ederiz; zira dil pratiği yapma imkanı bulurlar. Eğitim aralarında seviye belirleme sınavları yapılır. Öğrenci bu sınavlara girer, seviyesini test eder, bir üst sınıfa geçebilir. Orada öğretmenler de öğrenciyi ihtiyaçlarına göre yönlendirir.

Sertifika

Öğrenci okulun son gününde sertifikasını alır. Öğrenci, mevcut okuduğu kur ne ise o kurun sertifikasını alır. Yani dil eğitimi alan herkes sertifika sahibi olur. Eğer öğrenci 1 kur, 2 kur yukarı çıktıysa o kurun sertifikasını alır. Devamsızlık önemli bir kriterdir. Birçok okul % 80 devam koşulu koyar. %70’in altına düşüldüğünde de öğrenci okuldan atılır. Durum rapor edildiğinde de ülkeden uzaklaştırma alır. Sertifikasını alan öğrenci konaklamasından da ayrılır. Okul öğrenciyi hava alanına götürür, öğrenci Türkiye’ye döner.

Destek

Biz kurum olarak öğrencinin araştırma sürecinde devreye giriyoruz, uçağa binip Türkiye’ye dönene kadar da bizden hizmet almaya devam ederiz. Öğrenci kişisel bir problem yaşadığında bile; mesela cüzdanı kayboldu yahut telefonu bozuldu, bunun için de bize danışabiliyor. Amacımız öğrencinin, sürecini verimli geçirmesine destek sağlamak.